1 av 2
Åklagaren Annika Öster på väg till presskonferensen efter slutpläderingen.
2 av 2
Silbersky.

Åklagaren kräver livstid för Hagamannen

Rättegången mot Hagamannen i Umeå avslutades vid lunchtid på torsdagen. Mannen har stått åtalad för flera grova våldtäkter och mordförsök på kvinnor i Umeå mellan 1998 och 2005. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för att han försökt mörda två av kvinnorna.

– Det här är ju, sett separat för varje enskilt ärende, gärningar som genomgående har ett högt straffvärde. I den sammanvägande bedömningen kommer naturligtvis, menar jag, den största tonvikten att läggas i påföljdsbedömningen just på de rubriceringar som innehåller försök till mord.

– De två försök till mord som jag menar att jag har kunnat styrka i rättegången är av den karaktären att jag menar att det är en tillfällighet att de inte gått till fullbordan. Det finns dessutom i det senaste fallet uttalade hot om att döda, säger åklagaren Annika Öster.

Förnekar mordförsök
Hagamannen åtalades för sex grova kvinnoöverfall mellan 1999 och 2005. Mannen har erkänt fem av överfallen men nekar till att han har försökt att mörda två av kvinnorna. 

Under rättegången har de överfallna kvinnorna konfronterats med gärningsmannen.

– Vi har kunnat genomföra rättegången på ett sådant sätt att varje enskild kvinna har deltagit. De har personligen inför honom kunnat avge sin berättelse över sina upplevelser. Han har också inför dem kunnat ge en beskrivning av sin syn på händelseförloppet.

Anser att mannen är i behov av vård
I slutpläderingen försökte försvararen Leif Silbersky i huvudsak visa att åklagaren inte lyckats bevisa att Hagamannen försökt mörda två av sina offer. Leif Silbersky menar även att mannen är i behov av vård

– Jag har sagt att han accepterar att han döms till fängelse för de av honom erkända gärningarna och att han när en förhoppning att hamna på en anstalt där han kan få behandling för, som jag anser, den psykiska instabilitet som han besitter, säger Leif Silbersky.

Erik Andersson i samarbete med SR Västerbotten
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".