Fler flyktingar gömmer sig

Antalet asylsökande som är efterlysta av polisen har ökat, under det senaste året med nästan 700 personer till 2 500, enligt siffror från polisen. Av dem är de flesta asylsökande från det forna Jugoslavien som fått avslag på sina ansökningar och nu håller sig undan avvisning.
– Katastrofalt, beskriver mamma Milica i familjen Stankovic från Jugoslavien, en av dem som gömmer sig, familjens situation. – Barnen får inte gå i skolan, får inte leka ute. Av de asylsökande från Bosnien och Serbien som Migrationsverket har tagit beslut om i år har bara åtta procent fått uppehållstillstånd, och det märks i statistiken över dem som gömmer sig: mer än varannan asylsökande som gömmer sig kommer från Serbien eller Bosnien, enligt en ny rapport från Migrationsverket. Samtidigt uppger polisen att det idag finns nästan 2500 asylsökande som fått avvisningsbeslut men som håller sig undan i Sverige. Det är en ökning med 700 personer, eller 40 procent, på ett år. Trubbig statistik, enligt migrationsministern På Migrationsverket finns siffror som pekar åt samma håll, men migrationsminister Jan O Karlsson tycker att det är för tidigt att säga om det verkligen blivit fler som gömmer sig i Sverige. Han menar att polisens siffror över efterlysningar även kan innehålla personer som inte längre håller sig undan. Varför bara åtta procent i år av dem som kommit från det forna Jugoslavien fått stanna i Sverige, förklarar Migrationsverkets pressansvariga Marie Andersson så här: – Det faktum att situationen i hemlandet är svår, att ekonomin inte fungerar och att man inte kan återvända till sina hem till exempel, är inte asylskäl enligt de kriterier som gäller. Vi kan konstatera att det är synd om dem, att de har det svårt, men det är inte tillräckligt för att få uppehållstillstånd i Sverige. Otydliga beslut en av orsakerna Per-Anders Lindell på Migrationsverket har undersökt varför alltfler avvisningshotade flyktingar väljer att gå under jorden. En orsak till det ökade antalet gömda flyktingar är att Migrationsverket motiverar sina beslut för dåligt, säger han. – Vi kanske är otydliga och ofullständiga i beslutsmotiveringarna. Många gånger kanske de sökande inte förstår besluten i sig. De kanske får känslan av att deras sak inte är prövad. Därför känner de sig orättvist behandlade och väljer att hålla sig undan för att försöka få saken prövad igen, säger Per-Anders Lindell.
Martin Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".