USA planerar massvaccineringar

I USA förbereder den amerikanska regeringen massvaccinering mot smittkoppor i händelse av en teroristattack med smittkoppsbakterier. Och redan inom kort ska 500 000 anställda inom sjukvården och räddningstjänsten vaccineras i förebyggande syfte.
Direkt efter terrorattackerna mot World Trade Center den 11 september började man här i USA att massproducera vaccin mot smittkoppor. Idag finns 100 miljoner doser färdiga att användas. Till årsskiftet beräknas det finnas tillräckligt med vaccin för alla USA:s drygt 280 miljoner invånare. Riktad vaccinering Trots det har planen inte varit att vaccinera alla, vid händelse av en attack. Istället har man riktat in sig på att snabbt identifiera de som drabbas och sedan vaccinera alla som den personen kan tänkas ha kommit i kontakt med. Metoden som kallas ringvaccinering, användes när smittkoppor som sjukdom utrodades i slutet av 70-talet. Få personer redan immuna Den som då var ansvarig för programmet, Donald Henderson, och som idag är rådgivare åt hälsodepartementet, säger till tidningen New York Times att metoden inte skulle fungera speciellt bra. Anledningen är att det var så länge sedan som någon vaccinerades att ytterst få personer fortfarande är immuna. Dessutom förflyttar sig människor mer idag. Smittan skulle alltså spridas mycket snabbare. Förebyggande vaccinering av riksgrupper Därför har regeringen, enligt New York Times, beslutat sig för att dels skapa beredskap för en fullständig vaccinering och att i förebyggande syfte redan nu vaccinera de som skulle komma i direkt kontakt med smittan, alltså sjukvårdsperonal och dom som arbeter i räddningstjänsten. Irakattack aktualiserar frågan Frågan om vaccinering aktualiseras också av den planerade attacken mot Irak, något som president George Bush nu söker internationellt stöd för. Irak fruktas nämligen ha tillgång till biologiska vapen. Smittkoppor är, som namnet antyder, en mycket smittsam sjukdom som sprids via luften i form av mikroskopiska droppar. Innan sjukdomen utrotades dog ungefär var tredje som drabbades. Men smittkoppsvaccinet är inte helt riskfritt, vilket har varit en anledning till den tidigare tveksamheten. Vaccinet kan leda till hjärnskador och Ungefär en på en miljon dör av det.
Martin Ahlquist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".