En tredjdel av svenskarna slänger skräp på marken.

Nedskräpning kostar hundratals miljoner

På torsdagen träffades ett antal myndigheter, kommuner och företag på miljödepartementet för att diskutera den omfattande nedskräpningen som kostar samhället hundratals miljoner kronor om året.

Farez Taleb arbetar med att plocka skräp i Stockholm och han är besviken på de som skräpar ner.

– Jag tycker synd om dem eftersom de katsar skräpet på marken, det håller inte. Det finns hundratals papperskorgar, varför kastar de då skräpet på marken, säger han.

I orange overall och med sopsäck på hjul kryssar Farez Taleb mellan människorna i Kungsträdgården, på jakt efter glasspinnar, näsdukar och tomma cigarettpaket.

Många svenskar skräpar ner
Nedskräpningen kostar landets kommuner nästan 400 miljoner kronor om året och nästan en tredjedel av svenskarna slänger skräp på marken, enligt organisationen Håll Sverige Rent.

För att komma åt problemet möttes på torsdagen ett 20-tal representanter för myndigheter och företag på miljödepartementet. Bland annat deltog McDonald’s, Seven Eleven och Systembolaget.

Regeringen hoppas på näringslivet
Regeringen vill att näringslivet tar större ansvar för att finansiera Håll Sverige Rent och olika kampanjer mot nedskräpningen, men företagen ville inte lova några pengar ännu.

– Först vill vi se en analys vad detta beror på och förslag på verksamma åtgärder som kan ändra detta beteende. Då är vi öppna för att gå in i en dialog med Håll Sverige Rent, säger Ulf Svensson, informationsdirektör på Swedish Match.

Företagarna vill också att polisen blir bättre på att beivra nedskräpningen. Förra året anmäldes nästan 1 700 fall av nedskräpning till polisen, men bara 141 ledde till någon påföljd.

Max Berglund
max.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".