Kd föreslår bolån för låginkomsttagare

Kristdemokraterna vill att staten eller kommunerna ska gå in med en bolånegaranti för att låginkomsthushåll ska kunna låna i bank. Förslaget presenterades på kristdemokraternas riksting i Göteborg av partiledaren Göran Hägglund.

– Det är samhällsekonomiskt motiverat att dela den risken och det skulle motverka diskriminering. Det skulle vara en värdighetsreform för boendet, för självkänslan, för egenmakt och för integration, sa Göran Hägglund, kristdemokraternas partiledare.

Att staten eller kommunerna ska gå in med garantier för att familjer med inkomster på upp till 250 000 kronor om året enklare ska kunna få ett bolån var en av få nyheter i partiledaren Göran Hägglunds tal.

Hur konstruktionen ska se ut är inte klar, men partiet har tittat på Norge där en modell finns.

Där är det kommunerna som står för bolånegarantin där, men Göran Hägglund lutar mer åt en statlig modell för Sverige.

Att samtidigt ändra på reglerna för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter tillsammans med förslaget om bolånegarantier i förorter skulle förändra mycket, menar Göran Hägglund.

I sitt tal till rikstinget gick han också hårt åt näringslivets toppar och deras moral vad gäller att tillskansa sig höga ersättningar.

– Jag är trött på de som inte längre förstår pengars värde och arbetarnas insatser, på de som anser sig vara värda bonusmiljoner för sitt så kallade ansvarstagande, men som ändå inte förmår ta ansvar. Jag menar att en ny regering och näringslivet måste träffa en uppgörelse om företagande och herderlighet, där det ena inte sker utan det andra, säger Göran Hägglund.

Mari Forsblad
mari.forsblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".