Nederländska regeringen avgår

Den nederländska center-högerregeringen avgår, meddelar den på torsdagskvällen. Anledningen är en konflikt mellan samarbetspartierna om den omtalade somaliska politikern, Ayaan Hirsi Ali.

Nederländska regeringens avskedsansökan kommer att lämnas till drottning Beatrix i morgon. Ett av partierna i koalitionsregeringen har hoppat av samarbetet efter tre år. 

Det är efter en konflikt med immigrationsministern Rita Verdonk som regeringen beslutar att avgå, sade premiärministern Jan Peter Balkenende på torsdags kvällen.  

Det handlar om hur Verdonk hanterade frågan om den uppmärksammade somaliskfödda och öppet islamkritiska politikern Ayaan Hirsi Ali. Båda tillhör samma parti.

Har hotats till livet
Hirsi Ali som kallas för Nederländernas Salman Rushdie, har flera gånger hotats till livet, och har också fått mycket uppmärksamhet i Sverige. 

Nyligen kom det fram att Hirsi Ali hade kommit med felaktiga uppgifter när hon sökte asyl. Hon angav ett falskt namn och födelsedatum när hon kom till Nederländerna i början av nittiotalet.

Lämnade parlamentsplatsen i våras
När immigrationsministern Verdonk sade att politikern kunde bli av med sitt medborgarskap lämnade Hirsi Ali i våras sin parlamentsplats och sade att hon skulle lämna landet. 

Men i veckan meddelade regeringen att Hirsi Ali får behålla sitt medborgarskap. Anledningen var att hon angav sin morfars namn, vilket är tillåtet enligt somalisk lag.

Den röriga historien får alltså den nederländska regeringen att kollapsa. 

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".