Tysk politik rider på fotbollsvåg

På fredag möter Tyskland Argentina i kvartsfinal i fotobolls-VM. En match som spelas på Olympiastadion i Berlin inför ett Tyskland, där drömmar om VM-final och en spirande optimism spiller över på politiken.

När det tyska landslaget på fredagen går ut på planen på Olympiastadion i Berlin, ser många här laget som ett järtecken på ett nytt Tyskland. Ett Tyskland som vågar satsa offensivt och som är ungt och innovativt.

Främst är det förbundskapten Jürgen Klinsmann som fått förkroppsliga detta hopp, men även kansler Angela Merkel rider nu på fotbollsvågen.

Hon försöker associera sina reformer med Klinsmanns radikala träningsmetoder och lagets framgångar med Tysklands ekonomiska återhämtning.

Arbetslösheten sjunker
Arbetslösheten sjunker, näringslivets förhoppningar på goda tider mätta i olika index, har stigit och uppvisar nu de högsta värdena sedan återföreningen. Detta underlättar för kansler Merkel som framstår som handlingskraftig.

I förbundsdagen på fredagen klubbas en reform som förändrar maktförhållandena mellan stat och delstaterna. Det handlar om vem som ska ansvara och bestämma över till exempel utbildning, vård och miljöfrågor.

Tecken på styrka och beslutsamhet
Förändringen ses som den mest genomgripande av förbundsstaten sedan dess födelse och har debatterats i åratal.

Att Merkel nu lyckats nå en kompromiss med både sin regeringspartner socialdemokraterna och de mäktiga regeringscheferna i de 16 delstaterna, ses som ett tecken på styrka och beslutsamhet.

Egenskaper som även nämns i samband med drömmar VM-guld.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".