Omstritt asylbeslut vållar regeringskris

Nederländerna skakas av en regeringskris. Center-högerregeringen lämnar in sin avskedsansökan under fredagen. Källan till konflikten är frågan om den omstridda politikern Ayan Hirsi Alis medborgarskap som väckt stormiga diskussioner den senaste tiden.

Det är den tuffa immigrationsminsitern Rita Verdonks hantering av frågan som gör att det minsta partiet hoppar av regeringensamarbetet. Och koalitionen kollapsar efter tre år.

Den öppet islamkritiska Ayaan Hirsi Ali, med ursprung i Somalia tillhör samma liberala parti som Verdonk.

Hirsi Ali är bland annat känd för manuset till den film om förtryckta muslimska kvinnor som regisserades av Theo van Gogh.

Regissören mördades av en radikal muslim 2004 och Hirsi Ali lever också under dödshot. Hon har fått mycket uppmärksamhet också i Sverige och tagit emot ett demokratipris.

Fråntogs medborgarskap
När det nyligen kom fram att Hirsi Ali kommit med felaktiga uppgifter när hon sökte asyl i Nederländerna i början av nittiotalet sa Verdonk att politikern kunde bli av med sitt medborgarskap.

Det gjorde att Hirsi Ali i våras lämnade sin parlamentsplats, hon sa också att hon skulle lämna landet.

Kritiken blev massiv mot immigrationsminister som fick ompröva det hela. I veckan meddelade regeringen att Hirsi Ali får behålla sitt medborgarskap. Anledningen var att hon angav sin morfars namn, vilket är tillåtet enligt somalisk lag.

Turbulent politik
När Verdonk vägrade avgå lämnade det minsta partiet istället regeringen. Premiärminister Jan Peter Balkenende väntas lämna in regeringens avskedsansökan till drottning Beatrix under fredagen.

Premiärministern var med också när den förra regeringen kollapsade 2002. De senaste åren har varit turbulenta i holländsk politik. Spänningar mellan olika grupper, ekonomiska motgångar och nejet i folkomröstningen till EU.s konstition har skapat problem för landets politiker. Regeringskrisen nu kan leda till nyval i Nederländerna i oktober. Men det kan också bli en lösning med en minoritetsregering med stöd av mindre partier utanför.

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".