Expresident medlar i Venezuela

Den förra amerikanske presidenten Jimmy Carter är ute på ett nytt uppdrag. Den här gången i Venezuela där han på inbjudan av president Hugo Chavez försöker få till stånd en dialog mellan regeringen och oppositionen.
Under de tre månader som gått sedan det kollapsade kuppförsöket mot Hugo Chavez så har motsättningarna i det venezuelanska samhället snarare ökat än minskat. Försoningsförsök utan framgång De dialogkommissioner som skapades efter kuppen, i syfte att etablera broar och uppnå försoning, har inte haft någon framgång. Och trots att det förekommit mängder av tv-sända utfrågningar av ansvariga, både från regeringen och oppositionen, för att klargöra vad som egentligen hände kring kuppförsöket så tycks sanningen lika avlägsen som någonsin. Kupprykten skapar oro Den ömsesidiga misstron är så stor att det nästan blivit en princip att avvisa den andres version. Och samtidigt surrar kupprykten med en sådan intensitet att både motståndare och anhängare till Chavez systematiskt har börjat hamstra livsmedel. Många har också beväpnat sig. Medlingsförsöket viktigt trots motstånd Det är alltså ingen lätt situation som Jimmy Carter har försatt sig i. Och att oppositionen, redan innan han ens börjat arbeta, har uttalat sin skepsis mot honom gör inte saken lättare. Men samtidigt är Carters besök det första försöket att få till stånd någon slags internationell medling i Venezuela. Och bara det måste nog betraktas som ett viktigt steg framåt.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".