En myndighet för arbetslösa och sjuka

Den första juli slås den norska försäkringskassan och arbetsförmedlingen ihop, för att minska risken för att människor trillar mellan stolarna på väg från sjukskrivning till arbetsmarknaden.

Det kan bli ett moment 22 att vara sjukskriven och arbetslös. Man kan hamna i en situation där försäkringskassan säger att man är för frisk för att få sjukpenning och a-kassan säger att man är för sjuk för att stå till arbetsmarkandens förfogande. Ingen av myndigheterna tar ansvar för att hjälpa en.

I Norge har man tröttnat på det här. Från och med den förste juli i år slås försäkringskassan och arbetsmarknadsstyrelsen ihop. NAV, kallas reformen, den nya arbets- och välfärdsförvaltningen.

Slut på bollandet
Tor Sagelie är blivande generaldirektör, och han säger att det är slut på bollandet mellan olika instanser.

– Vi har upplevt att många av våra kunder kastas mellan olika offentliga instanser, och därför har vi fått önskemål om att integrera olika arbetsprocesser, säger han.

I Sverige har centerpartiet skissat på ett förslag som har stora likheter med den norska modellen.

Man vill slå ihop försäkringskassan och AMS, och skapa lokala kontor dit man ska kunna vända sig för personlig hjälp. Kenneth Johansson är centerpartiets talesman i sociala frågor.

– Jag tror att vi både från Norge och från centerparitet har sett det behov av hjälp människor behöver när de hamnar mellan stolarna. Då är det här ett sätt att bli sedd och hörd och ta tag i de problem som just jag som enskild har, säger Kenneth Johansson, centerparitets talesman i sociala frågor.

Sverige intresserat
Arbetslivsminister Hans Karlsson vill inte stänga dörren för att Sverige skulle kunna följa den norska modellen, men just nu är det ett tätare samarbete mellan myndigheterna som gäller.

– Man ska aldrig vara främmade för några tankar, men det är inget som är aktuellt alls för Sverige. Vi har precis lagt ihop 21 olika försäkringskassor till en enda myndighet. Det var ett stort steg vi tog och sen har vi satsat på samarbete på en rad olika områden där vi nu ser goda resultat, säger han.

Den norske generaldirektören Tor Sagelie svarar diplomatiskt på om han tror att den norska modellen skulle vara bra i Sverige.

– Jag har märkt att det internationellt finns en stor uppmärksamhet kring den reform vi genomför. Jag har fått det beskrivet från svenska kollegor att de problem vi har i Norge också finns i Sverige, säger han.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".