Brist på personal i it-branschen

Det är återigen personalbrist i it-branschen. Mest eftertraktade är it-konsulter med erfarenhet, men även efterfrågan på nyutexaminerade ökar. Bristen kommer snart att märkas på lönesättningen.

– Det är färre studenter som söker sig till it-utbildningarna. Det gör att man kommer in med lägre betyg på de utbildningar som finns. Vi förstår att det kommer att bli en brist på kompetens och då kommer det att bli en sådan konkurrens kring it-utbildade att det kommer driva upp lönerna, säger Björn Axelsson, kompetensansvarig vid branschorganisationen it-företagen.

I it- och telekomintensiva Kista, arbetar idag drygt 28 000 personer, vilket är lika många som när it-branschen gick som bäst under slutet av 90-talet.

Ericssons dominans minskar
Ericssons dominans har minskat. Tidigare jobbade hälften av de anställda i Kista på Ericsson, idag är det ungefär en tredjedel.

Uppgången i branschen märks till exempel på it-konsulten WM-data som idag har fler anställda i Sverige, än vad de hade under it-bubblan.

Det är betydligt svårare att få tag på folk idag, säger Mikael Schmidt, personalansvarig på WM-data.

– Inom vissa områden måste vi säga nej till uppdrag för att vi inte kan rekrytera, säger han.

Alla inte intressanta
Men trots bristen av arbetskraft är inte alla it-konsulter som blev arbetslösa när bubblan sprack, intressanta för WM-data.

– På slutet av 90-talet var it-branschen ganska bred och många hade en ganska kort utbildning och de har inte lyckats komma ut på it-branschen igen, säger Mikael Schmidt.

Det krävs en längre utbildning för att man ska få jobb?

– Ja, det är i princip bara akademiker som vi anställer nu, säger Mikael Schmidt.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".