Poliser ska testas för arbete med folksamlingar

Alla poliser är inte lämpade att jobba under stora demonstrationer. Landets poliser bör därför testas för den sortens uppdrag.
Det anser den grupp som på Rikspolisstyrelsens uppdrag tagit fram ett förslag till gemensam taktik för samtliga 21 polisdistrikt när det gäller ingripande mot en folkmassa. Torstein Norman är utbildningsansvarig för piketen i Stockholm och en av de som varit med om att ta fram förslaget. – Vi är olika bra på olika arbetsuppgifter som individer. Vi fungerar olika under stress och press. Tittar vi på ingripande mot folkmassa så kan man hamna i väldigt extrema situationer. Då gäller det att man har personal att sätta in vid lämpligt tillfälle som är bäst lämpade att komma in vid det aktuella arbetsläget, säger Torstein Norman. För att kunna hantera situationer som den i Göteborg för ett drygt år sedan, bör poliser lämplighetstestas för olika situationer. Ett av problemen i Göteborg var att vissa av de poliser som kallades in som förstärkning saknade erfarenhet av kaotiska situationer som den som uppstod. Det i sin tur fick till följd att flera av de specialutbildade poliser som fanns på plats redan från början, tvingades jobba upp mot 36 timmar i följd utan vila. Så för att undvika ett liknande scenario i framtiden bör lämpligheten hos enskilda poliser testas och poliskåren delas in i tre kategorier. – Vinsten är ju oerhörd om vi kan få hit rätt personal som utbildning, är lämpliga och motiverade för arbetsuppgiften, säger Torstein Norman.
Ylva Bogård, SR Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista