Ofta stulna bilder på bloggsidor på nätet

Efter debatten om olaglig nedladdning av musik och film blir nästa steg sannolikt jakt på upphovsrättsskyddade bilder som sprids på nätet. Bildspridning är lika olagligt som film- och musikspridning utan upphovsrättsinnehavarens medgivande.

Upphovsrättsskyddade bilder dyker ofta upp hos bloggarna på nätet.

– Det är väldigt enkelt att kopiera bilder som andra har på webbsidor och jag tror att väldigt många inte är medvetna om att de begår upphovsrättsbrott genom att använda andras verk på det här sättet, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalpolisen som arbetar med it-brott.

Stulna bilder på många sidor
På mängder av bloggar och hemsidor finns idag upphovsrättskyddade bilder, ofta är det modebloggar med kändisar. I många fall talar inte bloggaren om var bilderna kommer ifrån.

– Jag har blivit kontaktad av personer som har haft kommersiella hemsidor i modebranschen där man har tagit bilder och använt på andra sajter, säger Anders Ahlqvist.

En person som vi har haft mejlkontakt med berättar om hur hon tror att folk känner till upphovsrätten:

– De flesta känner nog till det och förstår att det inte är okej att kopiera bilder hur som helst och sedan lägga ut på en egen bloggsida. Men det verkar vara få som verkligen bryr sig. Inte ens tidningar och sajter som får sina bilder kopierade verkar bry sig speciellt mycket, säger hon.

Inte samma uppbackning
Många bloggar och hemsidor visar upp utländska kändisar. Till skillnad mot den internationella musik- och filmindustrin har inte fotograferna starka upphovsrättsorganisationer som kan stänga servar för att skydda sina bilder. Kanske är det därför som Svenska fotografers fackförbund bara känner till ett bloggärende som gäller stulna bilder.

Samtidigt tror överåklagare Sven-Erik Alhem att nästa steg blir att stoppa stulna bilder på nätet.

– Det har börjat ifrågasättas detta med bildanvändning. Det finns rika spridningsmöjligheter när det gäller internet idag och jag tror att respekten för rätten till bilden, fotografiet, är rätt lite omfattat bland unga människor idag, säger överåklagare Sven-Erik Alhem

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter 
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".