1 av 2
Kassavan är användbar. Foto: Margareta Svensson/SR.
2 av 2
Chrissie Katundu säljer produkter av kassava. Foto: Margareta Svensson/SR.

Kassava kan hjälpa Malawi ur svälten

Malawi i södra Afrika är hårt drabbat av matbrist och många människor svälter. Majs har varit landets viktigaste gröda, men den är svårodlad. Ett svenskt forskningsprojekt har tillsammans med lokala bönder undersökt vilka grödor som kan bli ett alternativ till majsen.

Malawi tillhör de länder som lovats skuldavskrivning de krav som Världsbanken har satt upp uppfylls. Det ser ut som att skulderna kommer att skrivas av redan i år.

Samtidigt pågår flera hjälpprojekt i landet, bland annat ett svenskt, som har undersökt förutsättningarna för att odla bland annat kassava som ett alternativ till majsen.

– Kassava kan bli vår viktigaste gröda i framtiden, säger jordbrukaren Christopher Mtima på ett möte för småbönder i Domasi i södra Malawi.

Majs kräver gödning
90 procent av Malawis befolkning är jordbrukare. Traditionellt sett är majsen deras viktigaste gröda, men gödningen är dyr. Kassavan kan användas på samma sätt som majsen, men är lättare att sköta och kräver inte gödning.

Bönderna på mötet har deltagit i ett forskningsprojekt på initiativ av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Man har odlat kassava gemensamt och valt arter som ger hög avkastning och som är motståndskraftiga mot sjukdomar.

Det visade sig att ökad kunskap var det som bönderna behövde allra mest och kunskapen fanns hos andra bönder i andra byar.

”Klarar sig själva”
Genom att man har odlat gemensamt har arbetet gått lättare och en del av bönderna har till och med fått ett överskott.

– De klarar sig själva. De har fortsatt och har fått mark där de odlar kassava. De har till och med börjat odla mer än bara kassava. De odlar till exempel cocoyam, sötpotatis och sockerrör. De har lärt sig mycket mer än bara att kunna välja vilka sorter man behöver, säger Linley Chiwona Karltun, forskare på SLU.

Prisad av FN
Kassavan kommer inte att förändra Malawis ekonomi över en natt, men för Chrissie Katundu har den gjort det. Hon har startat eget företag med produkter som alla framställts av kassava: mjöl, stärkelse och juice till exempel:

Hennes framgång har lett till pris i FN och nu väntar hon på att få utöka verksamheten.

– Företaget växer och kan växa mer. Problemet är transporter. Om vi bara kan ordna en större transport så skulle vi kunna leverera över hela landet, säger hon.

Margareta Svensson, Domasi, Malawi
magareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".