Vd Fredrik Arp.

Miljardsatsning på hybridteknik på Volvo

Uppdaterad 16:54
Volvo Personvagnar i Göteborg får en miljardsatsning från ägaren Ford. Det handlar om att utveckla hybridbilstekniken, bilar som bensin, andra bränslen och el.

– Hela området när det gäller miljöfrågan i bilar blir allt viktigare. Det är delvis drivet av myndigheters krav men det är också drivet av konsumenter, man vill ha mer effektiva, mer bränslesnåla motorer och man vill, även om man inte riktigt är beredd att betala för det ännu, också ha koldioxidpåverkan i naturen.

– Det är logiskt med det arv som vi har i Volvo och de kärnvärden som vi står för att vi accelererar vår satsning på detta området, säger Volvo Personvagnars vd, Fredrik Arp.

Bilarna blir dyrare
Investeringen sker i det som kallas hybridteknik och innebär kortfattat att bilen drivs av två motorer eller energislag, dels el och dels annat drivmedel, vanligen bensin eller diesel. Men modern teknik ska kunna ersätta fossilbränslena i hybriden med förnyelsebara bränslen som etanol eller annat. Men bilarna blir dyrare och det gäller att få bilköparna med sig.

Ford som äger Volvo Personvagnar sedan 1999 ska nu etablera ett miljöcentrum i Göteborg för hybridutveckling för Fords europeiska kunder.

Tidigare har Ford placerat centret som ansvarar för säkerhetsutvecklingen hos Volvo i Göteborg.

Det nya centret kommer också att få det övergripande ansvaret för införandet av hybridsystem i Volvo Personvagnars fordon över hela världen.

Satsar tio miljarder
Samtidigt meddelar Volvo Personvagnar att man ska göra en 10-miljarderssatsning under några år på att utveckla motorer som drar mindre bränsle och släpper ut mindre skadliga ämnen som bidrar till växthuseffekten. Det gäller hela motorprogrammet, både bensin- och dieselmotorerna.

– Jag är väldigt glad att vi nu har fått förtroendet att tillsammans med Ford, som har en ganska stor utvecklingsresurs i USA på det här området, kunna få utgöra det europeiska centret för motsvarande teknik, och särskilt kunna göra det med stor säkerhet i bilarna, säger Volvo Personvagnars vd, Fredrik Arp.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Clara Oswald, Göteborg
clara.osvald@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".