al-Malikis fredsplan kritiseras i Irak

I Irak har kritik riktats mot den freds- och försoningsplan som presenterats och som går ut på att ge amnesti åt rebellgrupperna i landet, utom till de motståndsmän som deltagit i dödandet av amerikaner. Med det undantaget blir försoningsplanen meningslös, säger kritikerna.

Det var i söndags som Iraks shiamuslimska premiärminister Nuri al-Maliki inför parlamentet presenterade sin försoningsplan med 24 punkter för att få bukt med våldet i landet, i huvudsak våld mellan sunni- och shiamuslimer.

Bara i huvudstaden Bagdad dödas varje dag tiotals människor i strider mellan olika folk- och motståndsgrupper, grupper som ofta följer en religiös inriktning.

Amnesti för vem?
Den viktigaste punkten i försoningsplanen går ut på att ge irakiska motståndsmän amnesti mot att de lägger ner sina vapen.

Men efter påtryckning från amerikanska senatorer tillade premiärminister al-Maliki i onsdags att amnestin inte gäller de rebeller som deltagit i strider och dödat amerikanska soldater, eller dem som utfört terrordåd i landet. Därmed undrar många vem som egentligen kan tänkas omfattas av amnestin.

– Vem har premiärministern tänkt att han ska förhandla med, säger den kurdiska parlamentsledamoten Mahmud Othman till nyhetsbyrån AFP.

Inget datum för tillbakadragande
Flera höga sunnitiska ledare är inne på samma linje, men kritiserar också försoningsplanens avsaknad av ett datum för ett tillbakadragande av utländska trupper i landet.

– Det här initiativet är bara en PR-kampanj från regeringens sida, säger sunniledaren Muthenna Hareth al-Diri, med tillägget att flera grupper inom hans organisation redan avfärdat planen.

Dödandet fortsätter
Samtidigt som motsättningarna i landet fortsätter, fortsätter också dödandet.

Enligt den ofta citerade organisationen Irak Body Count är antalet döda irakier sen den utländska inmarschen i landet 2003, någonstans mellan knappt 39 000 och drygt 43 000

Men tidningen Los Angeles Times skrev nyligen att antalet döda i själva verket är över 50 000, siffror som tidningen hävdar bygger på bårhusens rapporter.

Michael Töpffer
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".