Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

"Politisk feghet drabbar Östersjön"

Publicerat fredag 30 juni 2006 kl 12.44
Mätningar i Östersjön.

Politikerna vågar inte fatta de nödvändiga besluten för att rädda miljön i Östersjön. Det tycker Svenska Natur-skyddsföreningen som uppmanar politikerna att sluta prata och istället seriöst ta tag i problemen.

– Politiker är till för att ta beslut och inte bara snacka om Östersjön. Det är så otroligt populärt att prata om att man bryr sig om Östersjön men det räcker ju inte. Vi måste faktiskt få fram riktiga beslut så att det blir dramatiska förbättringar, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Svante Axelsson.

En tredjedel av Östersjöns botten är fortfarande död och det mål som har satts upp: att få tillbaka de förhållanden som rådde i östersjön 1940, kommer aldrig kunna uppnås om inte politikerna snarast börjar fatta beslut som stoppar miljöfarliga utsläpp, säger Svante Axelsson.

Bara löst prat
Han tror att politikerna inte har förstått hur viktigt väljarna tycker att miljön är. Istället för konkreta beslut satsas det mycket pengar på forskning, information eller bara löst prat, tycker Svante Axelsson, som bland annat föreslår ett förbud mot fosfater i tvätt- och diskmedel.

Enligt Svante Axelsson är det de stora utsläppen av kväve och fosfor som har gjort att havsbotten i Östersjön har dött. Det i sin tur påverkar algblomningen som i fjol var dramatisk.

Läget kan snabbt förvärras
I år har blomningen av blågröna alger börjat men inte kommit igång riktigt men läget kan snabbt förvärras om det varma och vindstilla vädret håller i sig. Kustbevakningen säger på fredagen att de har sett tecken på ett algbälte vid Fårö på Gotland.

Svante Axelsson är oroad över utvecklingen i Östersjön.

– Östersjön mår väldigt dåligt på många sätt och algblomningen tar allt mer fart och hela Östersjön är hotad. Det är ett väldigt känsligt vatten och det förvärras år efter år. Trots allt snack och alla politiska löften blir det sämre och sämre i Östersjön och därför vill vi markera att det nu måste bli slut på det här, nu måste vi ha tuffa förslag, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Svante Axelsson.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".