Ytterligare nio åtalade i Systemhärvan

På fredagen väcktes åtal mot nio anställda på statliga Vin & Sprit. De misstänks för att ha mutat butikschefer på Systembolaget med alkohol och resor till ett sammanlagt värde av 640 000 kronor.

Vice överåklagare Björn Blomqvist vid riksenheten för korruption säger att det rör sig om många små gåvor vid upprepade tillfällen men att det inte gör det mindre allvarligt.

– Det är ett mycket allvarligt fenomen och det finns internationellt också. Det här skadar förtroendet för både det bolag som delar ut dem men också det bolag vars anställda tar emot dem väldigt mycket, säger Björn Blomqvist.

Är det ännu allvarligare att det är ett statligt bolag?

– Både och, korruption är alltid oerhört allvarligt. Här handlar det dessutom om Systembolaget vars personal har blivit mutad och det är ett bolag med särskilt åtagande. Det är en del av vår alkoholpolitik och vi har ett undantag från EU:s regler och det gör också att det blir allvarligt.

Under 2001 gjorde Vin & Sprit om sin säljorganisation och började mer aktivt bearbeta butikscheferna på Systembolaget. En särskild organisation med enda syfte att just göra bildades och gruppen detta fick en stor budget. Men att bearbeta butikscheferna är olagligt.

Mutkultur inom Vin & Sprit
Enligt Björn Blomqvist fanns en omfattande mutkultur inom Vin & Sprit.

– Hela den utredning som presenteras här idag och det åtal som nu är väckt bygger på de erfarenheter vi har dragit. Här har det sedan 2002 funnits en organiserad form av gåvolämnande på ett otillåtet sätt till ett stort antal personer. Då menar jag att man snabbt har lyckats etablera en mutkultur, säger vice överåklagare Björn Blomqvist

De åtalade har haft chefsbefattningar på Vin & Sprit och fyra av dem arbetar fortfarande på företaget.

Vill inte kommentera åtalet
Vin & Sprits kommunikationsdirektör Margareta Nyström vill inte kommentera hur företaget eller de åtalade ser på åtalspunkterna innan rättegången är avslutad.

– De arbetar som säljare idag också men inom andra områden, framförallt mot restauranger då, säger hon.

Ser du några problem med att de är kvar i företaget när de nu är åtalade?

– Det har visat sig att det har funnits brister i våra rutiner och att det kan vara misstag som har gjorts, men det har vi rättat till nu så att idag arbetar vi på ett helt annat sätt, säger Vin & Sprits kommunikationsdirektör Margareta Nyström.

Straffsatsen för bestickning är böter eller fängelse upp till två år.

Rättegången kan komma att dröja till nästa år.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".