Staten tjänar miljarder på dollarfall

Riksgäldskontoret, som förvaltar den svenska statsskulden, har tjänat miljarder på den senaste månadens fallande dollarkurs.
Genom att låna mer i dollar och mindre i euro hoppades Riksgäldskontoret kunna tjäna en slant när dollarkursen går ner och lånen i dollar därmed blir mindre värda. Nu har dollarn fallit i värde och för en dryg vecka sedan realiserade Riksgäldskontoret en del av den vinst man hittills gjort på dollarfallet. Något som gav statskassan en plus på 200 miljoner kronor. Men eftersom Riksgäldskontoret tror att dollarn kommer fortsätta falla i värde har man kvar merparten av sina dollarskulder. Den kvarvarande posten skulle, om man gjorde sig av med den idag, ge staten en vinst på runt 1,5 miljard kronor. Den fallande dollarkursen har också påverkat bensinpriset i Sverige. Normalt brukar priset gå upp under sommaren eftersom fler kör bil och efterfrågan på bensin därmed ökar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".