Båda sidor vill göra tandvård billigare

Oavsett vem som vinner valet i höst ser det ut att bli billigare att gå till tandläkaren. På fredagen presenterade regeringens utredare ett förslag på ökat statligt stöd till tandläkarräkningarna. Förslaget får applåder från många politiska håll.

– Det här är viktigt, därför att vi har ju en bra tandhälsa i Sverige. Men vi har också varningssignaler. De består i att framförallt unga människor inte går till tandläkaren och många avstår att gå fast de borde gå och har stora problem. Då är det ekonomiska skäl som är huvudorsaken till att man inte går, säger Curt Malmborg, som utrett frågan åt regeringen.

Malmborgs förslag innebär att patienter mellan 20 och 64 år få betala fullt pris bara på räkningar upp till 3 000 kronor. På räkningar mellan 3 000 och 25 0000 kronor ska staten stå får hälften och om räkningen går över 25 000 kronor betala staten 85 procent.

Lägg därtill ett redan tidigare lagt förslag om att en normal undersökning inte ska få kosta mer än cirka 200 kronor. För patienter över 65 år återkommer utredningen i höst.

”Viktig reform”
Vårdminister Ylva Johansson vill inte i detalj säga hur socialdemokraternas förslag kommer att se ut inför valet i höst men hon tycker att ambitionen i utredningen är mycket bra.

– Nu har vi råd att genomföra en stor och viktig tandvårdsreform för hela den vuxna befolkningen. Det ska vara billigt att gå och undersöka sina tänder, ungefär 200 kronor, och man ska ha ett högkostnadsskydd, kanske för kostnader över 3 000 kronor, säger hon.

Andra belopp hos alliansen
Också den borgerliga alliansen vill göra det billigare att gå till tandläkaren.

Visserligen kommer en normal undersökning att bli dyrare än två hundra kronor, men när det gäller stora ingrepp säger moderaternas Cristina Husmark Pehrsson att de borgerliga är överens om att låta staten gå in med 85 procent av kostnaden redan vid en räkning på 15 000 i stället för utredningens 25 000 kronor.

– Den nivån, 25 000, gör det fortsatt svårt för många att ha råd att gå till tandläkaren. Med vårt förslag har vi gjort bedömningen att då blir det möjligt för dem som behöver och vill gå till tandläkaren, vilket inte har varit möjligt på många, många år, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".