Mobilsamtal i bil lika farligt som rattfylla

Bilförare som pratar i mobiltelefon har lika dålig reaktionsförmåga som om de vore berusade. Det visar en ny amerikansk studie.

– Man märker att man har svårt att koncentrera sig ibland, man tänker sig inte för på samma sätt som man borde, säger bilföraren Camilla Högström.

Amerikanska forskare hävdar nu alltså att det är lika farligt att köra bil när man talar i mobiltelefon som att köra berusad med 0,8 promilles alkohol i blodet, oavsett om de använder handsfree eller håller mobilen i handen. 

Som en jämförelse kan nämnas att gränsen för rattfylleri ligger vid 0,2 promille och grov rattfylleri vid 1,0 promille.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Vägverket, är inte förvånad över resultaten. Det bekräftar tidigare forskning som Vägverket gjort.

– Om vi tar bara reaktionstiden kan man nog komma upp i så långa reaktionstider som när man är trött eller påverkad på olika sätt. Men det är inte riktigt hela sanningen, det som alkohol och droger ger i övrigt av minskat omdöme och ökat risktagande är ju inte samma sak, säger Claes Tingvall.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".