Barn kidnappas och tvingas bli soldater

I Sri Lanka fortsätter stridigheterna mellan regeringssidan och gerillan med oförminskad styrka. Nu rapporteras också via FN att unga män och till och med barn kidnappas i östra delen av landet för att bli soldater i den bittra kampen.

FN uppgifterna får stöd av lokalbefolkningen kring staden Kiran som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

En affärsinnehavare berättar till exempel att kidnappningarna oftast sker mitt i natten och oftast är det två eller tre personer som förs bort åt gången. Hon säger själv att hon skickat iväg sin egen son för att han inte också ska kidnappas.

FN säger sig ha bevis
FN-utsända i området hävdar också att de har bevis för att även barn kidnappas på det här viset och också används som soldater i kampen, dels av gerillan, de tamilska tigrarna, men även av den utbrytargrupp från gerillan som kallas TVMP och som många internationella bedömare tror att regeringssidan stöder. Både tigrarna och utbrytargruppen förnekar dock all inblandning i kidnappningarna.

Attackerna mellan regeringsarmén och gerillan har också fortsatt hela veckan och fredsavtalet från 2002 blir allt mer sönderskjutet. Bara i år har över 700 personer dödats, civila såväl som poliser och militärer, och över 40 000 har tvingats fly från sina hem.

Vill ha bort nordiska observatörer
I nuläget talar ingenting för att den nordiska observatörs-gruppen i landet har några omedelbara lösningar på konflikten. Gerillan kräver att observatörerna från Sverige, Danmark och Finland måste dras bort före den 1 september i år.

Detta eftersom de tillhör EU och eftersom EU nyligen stämplade gerillan som en terrororganisation och menar gerillan att observatörerna från de tre länderna inte längre kan anses vara neutrala.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".