Läkare riskerar åtal för felbehandling

En läkare i Stockholm riskerar att hamna i domstol sedan en patient avlidit efter att ha fått sin medicin indragen. Det är ytterst ovanligt att sjukvårdspersonal åtalas. Men enligt Lars-Åke Johansson, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, är läkarens misstag så pass allvarligt att det måste prövas av åklagare.

– I det här fallet avled patienten och enligt ansvarnämndens mening fanns det ett sammanband mellan dödsfallet och läkarens handling och det var ett sånt brott som kan leda till fängelse, säger Lars-Åke Johansson.  

Det var i mars som läkaren drog in medicinen för sin 85-åriga patient. Kvinnan led av en sköldkörtelsjukdom och var beroende av medicin sedan 25 år.

Sex månader efter att läkaren avslutande medicineringen fördes kvinnan till sjukhus där hon sedan avled. Den åtalsanmälan som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd nu har lämnat vidare till åklagare gäller vållande till annans död.

I Sverige är det mycket ovanligt att misstag och oaktsamhet inom sjukvården går vidare till domstol. Men i ett uppmärksammat mål i april i år dömde Högsta domstolen en sjuksköterska för vållande till annans död.

Sjuksköterskan hade genom en överdosering av medicin orsakat ett spädbarns död.

Ett åtal betyder däremot inte att läkarens legitimation dras in.

– Sjuksköterskan fick ju villkorlig dom och dagsböter vilket inte påverkade hennes yrkesutövning. Det är mycket ovanligt att man begär att återkalla legitimation på grund av att någon begått ett allvarligt misstag. Det är ju ofta en rad av felaktiga behandlingar som krävs, säger Lars-Åke Johansson.

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".