Kd underkände ledningens polisförslag

Kristdemokraternas partiledning stötte på motstånd på partiets riksting i Göteborg på fredagen. Förutom hård kritik mot partiets sätt att hantera miljöfrågan blev partistyrelsen också nedröstat i frågan om kommunal polis.

– Stärk kommunens inflytande över polisen; ja. Inrätta en kommunal polisorganisation: nej. Polisens organisation och arbete blir inte ett dugg bättre genom att ytterligare statliga uppgifter läggs under ett kommunalt ansvar, sa rikstingsombudet Bengt Germundsson från Strömsnäsbruk i talarstolen.

Det blev en het debatt på kristdemokraternas riksting på Svenska Mässan i Göteborg om partistyrelsens förslag att kommunalisera polisen. Förslaget förlorade i omröstningen med röstsiffrorna 114 för och 166 mot.

Rikstingsombuden fastnade istället för en formulering om att ”kommunerna ska få mer inflytande” över polisen.

Hägglunds eget förslag
Ett bakslag för partistyrelsen, men också ett bakslag för partiledaren Göran Hägglund, som var den som låg kom med förslaget, säger Helena Höij i partistyrelsen.

– Jag tror att det var partiledaren som hade en idé, och att den har vuxit i olika grupper i partiet och diskuterats och reviderats. Det var i alla fall han som lanserade den, säger hon.

Tidigare under dagen fick kristdemokraterna och partiledaren också utstå kritik av partiets EU-parlamentariker Anders Wijkman, som menade att partiet och den borgerliga alliansen är för passiva i miljöfrågorna.

Bra för diskussionen
Men vad gäller bakslaget om den kommunala polisen är det ju så att det anses bra för den interna demokratin och självkänslan bland gräsrötterna att partistyrelsen förlorar i någon fråga. Och trots att det var självaste partiledarens idé själv så tycker Helena Höij inte att det var så farligt att rikstingsombuden röstade nej.

– Jag tror inte att vi förlorar så mycket, för jag tror att debatten måste gå vidare. Med det här rikstingsbeslutet i ryggen kan vi fortsätta att föra debatten, säger hon.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".