Kontroversiellt inslag i nya svenska lagar

På lördagen införs flera nya lagar och eftersom det är valår är det flera lagar som innebär generösare villkor. Det gäller till exempel för föräldralediga. Men många av lagarna är också mycket kontroversiella.

Från och med lördag får till exempel militär kallas in för att sköta delar av polisens arbete.

Alice Åström, vänsterpartistisk riksdagsledamot, är kritisk till den nya lagen.

– Risken när man öppnar upp för militären är att man militariserar samhället. Det ser vi inga positiva effekter av, säger hon.

Nu är det alltså slut på den moderna svenska historia som började med skotten i Ådalen då militär sköt mot demonstranter. Från och med på lördag kan militär nämligen återigen användas i civila sammanhang.

Inga militärer mot demonstranter
Men den nya lagen innebär att militär bara kan sättas in under polisens ledning och inte mot demonstranter, utan i samband med terroristbekämpning eller som regeringen skriver ”fritagningsoperationer”.

Alice Åström och vänsterpartiet är dock oroligt för att lagen ska missbrukas.

– Jag kan ta Göteborgsdemonstrationer som exempel, där det var kravaller som spårade ut. Då fanns det också en del uttalande från människor som ansåg att de här ungdomarna som kastade sten också var terrorister. Det är ett sånt läge där det finns en risk att militär kan kallas in och då hade den händelsen kunnat sluta ännu allvarligare.

Barn ska få komma hem
En annan lag som införs den första juli innebär att ensamma svenska barn som av olika anledningar skickas till det tidigare hemlandet nu ska få hjälp att kunna komma tillbaka hem till Sverige genom att de får ett nytt pass, trots att föräldrarna inte vill att barnen ska komma till Sverige.

Men moderaten Beatrice Ask anser att den nya lagen är otillräcklig.

– Jag tycker att man ska försöka ta reda på hur stort problemet är. Men man måste inte bara utfärda nya pass till de här barnen, man måste också försäkra sig om att socialtjänsten eller liknade möter och tar hand om barnen.

– Det här handlar ofta om unga tonåringar som inte klarar sig själv i Sverige och som kanske har vårdnadshavare som är förbaskade över att de inte stannat där de har blivit skickade, säger hon.

Föräldrarförsäkringen höjs
Andra händelser den första juli är att taket i föräldraförsäkringen höjs så att även de som tjänar upp till dryga 30 000 får full ersättning när de är hemma med barn.

Det lägsta garantibeloppet i föräldraförsäkringen som bland annat går till unga studenter höjs också.

En annan lag innebär att det blir förbjudet att köra svarttaxi även om det bara är en enda körning. Tidigare ska man ha kört organiserat för att kunna få böter, nu räcker det alltså med en enda tur.

Hårdare tag i skolan
Från och med höstterminen blir det också hårdare tag i skolan. Skolan måste ta kontakt med föräldrarna om barnet är frånvarande och rektorerna blir ansvariga för att det finns ordningsregler på skolan.

Nästan alla lagar som börjar gälla på lördag är tagna på den socialdemokratiska regeringens initiativ, men det finns faktiskt en lag som klubbats efter samarbete mellan de borgerliga partierna och miljöpartiet och den innebär att det ska bli lättare att etablera fria förskolor.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@.sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".