Högsäsong för bluffakturor

När semestrarna drar igång är det högsäsong för dom som vill lura företag på pengar. På arbetsgivarföreningen Svenskt näringsliv går faxen varm med bluffakturor som skickats till Svenskt näringslivs medlemmar.
Fakturor för annonser som aldrig varit beställda. Inbetalningskort till något som vid en första anblick ser ut som post från Skattemyndigheten eller en telefonförsäljare som ringer bara för att bekräfta en order, som aldrig blivit gjord. Allt är exempel på samma sak - de skojare som just nu har högsäsong. Det är under semestern som skojarföretagen har lättast att lyckas. - Varje år lurar skojare svenska företag på mellan en halv och en miljard kronor, säger Anders Hugosson, säkerhetsexpert på Svenskt näringsliv. Både små företag och stora koncerner drabbas. Anders Hugosson berättar att en del betalar trots att de vet att det är fel, bara för att slippa tjatet. Men att betala är inget bra sätt att bli av med skojarna. - Skojarna har kontakt med varandra. Betalar du en gång visar du att du är villig att betala och kan råka ut för ytterligare bluffakturor, säger Anders Hugosson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".