Finland tar över efter Österrike.

Turkiet svår fråga när Finland leder EU

Nu tar Finland över som ordförandeland i EU. En het fråga under landets ordförandetid blir Turkiets förhållande till medlemslandet Cypern. Frågan kan leda till en utrikespolitisk kris.

– Om jag bara får nämna en fråga är det här den svåraste. Jag hoppas att Turkiets regering kan hantera de interna påtryckningarna, säger Piia-Noora Kauppi, finsk EU-parlamentariker.

Ekot träffar henne samtidigt som en fotograf tar bilder av henne för magasinet Marie Claire. Det är hektiska tider för de finska EU-parlamentarikerna som också får extraarbete och värdroller under ordförandeskapet.

Pressen ökar
Det första av 35 förhandlingskapitel mellan Turkiet och EU som gäller medlemskap avklarades nyligen. I höst kommer en EU-rapport om situationen i Turkiet. Då kommer pressen att öka på Turkiet att ge Cypern tillträde till hamnar och flygplatser och att erkänna den grekcypriotiska delen av Cypern som är medlem i EU.

Det finns stora inrikesproblem kopplade till det här, säger Piia-Noora Kauppi som sitter i det utskott som hanterar frågan om Turkiet.

– De har många interna problem som är kopplade till det här, säger hon.

Kan leda till större kris
Vissa bedömare menar att frågan kan leda till en utrikespolitisk kris i höst. EU-kommissionen har hotat att avbryta medlemsförhandlingarna om inte Turkiet uppfyller sitt löfte om ett erkännande.

Alla ordförandeländer säger att de tar över i en tuff tid, säger Piia-Noora Kauppi, men hon tycker inte att EU befinner sig i en så stor kris som många talar om.

– Även den finska presidenten har sagt så, men jag tycker inte att den här tiden är särskilt svår för unionen, säger hon.

Finskt partisamarbete
Piia-Noora Kauppi var också med vid det förra ordförandeskapet.

– Jag är lugnare den här gången. Det är väl förberett. Det här är tiden för samarbete över partigränserna, säger hon.

Hon tillhör finska regeringens största oppositionsparti, motsvarigheten till svenska moderaterna, men säger att hon har fullt förtroende för den finska regeringens förmåga att leda förhandlingar.

– Vi har bra ministrar och en bra regering, säger hon.

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".