Husen behöver rustas.

Skanska vill rusta miljonprogramsförorten

900 000 lägenheter från miljonprogrammet behöver saneras. Sveriges största byggföretag, Skanska, vill vara med, men vill inte nöja sig med att bara renovera lägenheterna. De vill rusta upp hela förorten, säger vd:n för Skanska Sverige.

– Det vi tror vi kan åstadkomma med det här är att inte bara göra stambyten och enstaka punktinsatser, utan ta ett större grepp. Då kan vi industrialisera byggprocessen och på det sättet få ner kostnaderna, säger Mats Williamsson, vd på Skanska Sverige.

”Helhetsgrepp” är nyckelordet när byggjätten Skanska nu på allvar vill vara med och sanera de 900 000 lägenheterna från miljonprogrammet.

Behöver renoveras
Lägenheter är i 40-årsåldern och i skriande behov av upprustning. En sjättedel av Sveriges befolkning bor i de här husen.

Skanska kallar sig för samhällsbyggare, och vill nu rusta upp hela förorten. Det handlar förstås om att rusta lägenheterna men även om att bygga om och slå samman lägenheter. Det byggdes alltför många treor i miljonprogrammet.

Nya hus ska också byggas, kanske bostadsrätter och radhus.

Bättre kommunikationer
Infrastrukturen måste också förbättras, säger Mats Williamsson. Idag är det enkelt att ta sig till centrala Stockholm, men svårare att ta sig till närmaste grannförort.

Mats Williamsson vill inte gå in på vad saneringarna kan kosta de boende i form högre hyror. Men han pekar gärna på att ombyggnaderna kan bli självfinansierade genom dagens moderna byggteknik.

– Tittar man på miljonprogrammet ligger ju uppvärmningskostnaderna i stort sett dubbelt så högt som de krav som finns på nybyggda bostäder. Där finns ju i dagens teknik möjligheter att sänka de här kostnaderna rejält, säger han.

Räknar med konkurrens
Nu räknar Skanska med att få konkurrens från andra byggbolag, även från andra länder, om att få göra sådana här omfattande renoveringar av förorterna. Men det ska de klara genom att bli bättre och bättre, säger Mats Williamsson.

Nu tror Skanska Sveriges vd att det behövs statligt stöd för att få fart på saneringarna av miljonprogrammet.

– Här behövs säkert stödinsatser för att hjälpa till att göra de här renoveringarna. När vi har pratat med fastighetsägarna efterlyser de att det behövs mer stöd för att göra detta. Om man inte gör någonting snart är det väldigt mycket kapital som förstörs, säger Mats Williamsson

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".