S-kvinnor: Stoppa bidrag till religiösa friskolor

Det socialdemokratiska kvinnoförbundet vill sätta stopp för statliga bidrag till religiösa friskolor.

Förbundets ordförande Nalin Pekgul vill att det socialdemokratiska partiet gör det här till en valfråga.

– Vi tycker att det är viktigt att barn oavsett vad de har för religion möts i skolan, och med tanke på vilka ökade motsättningar vi får i vårt samhälle tycker vi att skolan är den plats där barnen ska mötas och där vi blir av med våra fördomar.

Vad är det som kan hända med barnen som går i en religiös friskola menar du?

– Det finns säkert skolor som säger att vi sköter det jättebra, men det finns också många skolor där barnen hjärntvättas, säger Nalin Pekgul.

Det socialdemokratiska kvinnoförbundet driver frågan i samband med att socialdemokraterna snart gör upp om sitt valmanifest.

Enligt Nalin Pekgul finns idag en utbredd oro inom det socialdemokratiska partiet när det gäller de religiösa friskolorna, inte minst efter avslöjanden om att det finns skolor som utåt säger en sak om verksamheten, men sedan struntar i det, säger hon.

Går inte att förbjuda
Att helt förbjuda religiösa friskolor är inte möjligt enligt Europakonventionen. Men om staten skulle ta sin hand från skolan så skulle det få föräldrar att tänka igenom skolvalet på ett helt annan sätt, anser Nalin Pekgul som helst ser ett totalstopp.

Men förslagen från det socialdemokratiska kvinnoförbundet avvisas från många håll, inte minst från den borgerliga alliansen.

Davidsson kritisk
Utan statliga bidrag med andra finansiärer riskerar samhället att tappa kontrollen över de här skolorna, säger Inger Davidsson som är skolpolitisk talesman för kristdemokraterna. Hon är mycket kritisk till förslaget.

– Jag tycker att det är en ganska stor oförskämdhet. Det finns väldigt många fördomar om religiösa friskolor, om att de skulle vara någon sorts indoktrineringscentraler, och jag tror att väldigt många som framför de här åsikterna aldrig har besökt de här skolorna över huvud taget, säger Inger Davidsson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".