Högsta domstolen minskar Bushs makt

USA:s president George Bush kan i fortsättningen få lyssna mer på kongressen och bestämma mindre på egen hand. Det kan bli det långsiktiga resultatet av ett beslut i högsta domstolen.

– Det amerikanska folket ska veta att Högsta domstolens utslag inte kommer leda till att mördare släpps lös på gatorna, sa president George Bush när han kommenterade Högsta domstolens överraskande utlåtande.

Formellt och i sak handlade beslutet om hur fångar på Guantánamo ska kunna ställas inför rätta, men inrikespolitiskt i USA är den viktigaste aspekten en helt annan, att högsta domstolen begärde en maktförskjutning från presidenten till kongressen.

Överskred sina befogenheter
Domstolen underkände de planerade militärtribunalerna, inte i första hand för att det skulle finnas brister med rättssäkerheten utan för att presidenten inte hade rätt att instifta sådana tribunaler på egen hand.

Därmed har högsta domstolen satt ner foten i en mycket känslig fråga. För George Bush kom till Vita huset med den klara inriktningen att stärka presidentämbetets makt. Allt för mycket inflytande har de senaste decennierna flutit över till kongressen, anser han och hans anhängare.

Bestämmer i krig
Efter den 11 september blev det lättare att driva en sådan linje, USA är i krig, presidenten är överbefälhavare och som sådan har han all rätt att utan inblandning bestämma hur kriget ska drivas, har man sagt.

Flera kontroversiella beslut har fattats i den andan, till exempel om telefonavlyssning av amerikanska medborgare utan domstols godkännande.

Men nu säger alltså högsta domstolen, som har enorm makt i USA, att presidenten har överskridit sina befogenheter.

En förhandlingsfråga
Hur stora förändringar det blir är förstås svårt att säga, nu kommer i varje fall presidenten att först och främst få förhandla med kongressen om hur det ska bli med tribunalerna i Guantánamo.

Tiden när han kan bestämma sådant på egen hand i Vita huset och ibland i hemlighet är åtminstone för ögonblicket förbi.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".