Vladimir Putin.

Putin erkänner demokratiska brister

Ryssland har under de senaste åren kritiserats för att demokratiutvecklingen gått bakåt. Nu erkänner presidenten Vladimir Putin indirekt att allt inte står rätt till när det gäller den ryska demokratin.

– Det politiska systemet i Ryssland måste vara balanserat och stabilt. Det betyder bland annat att de som befinner sig i opposition idag, eller i morgon, måste ges möjlighet och plats att kunna uttrycka sina åsikter, sade presidenten Putin i rysk tv.

– Ett land kan bara utvecklas optimalt genom debatter och diskussioner, tillade han.

Snart G8-möte
För första gången någonsin säger Vladimir Putin att oppositionen uppenbarligen inte får det utrymme som behövs i ett helt demokratiskt samhälle.

Uttalandet kommer bara två veckor före det viktiga G8 mötet i Sankt Petersburg, där Putin ska ta emot ledarna från de sju rikaste länderna i världen.

Från USA:s sida har det sagts öppet att Rysslands demokratiutveckling blir en av de frågor som kommer att diskuteras. President Putin vet att alla blickar kommer att riktas mot Ryssland under de kommande veckorna.

Stor bevakning
Internationell media och de olika västliga huvudstäderna kommer även att följa vad som sägs vid ett förmöte i Sankt Petersburg, där en rad av de främsta ryska kritikerna av Putin kommer att hålla ett alternativmöte tillsammans med en rad inbjudna parlamentariker och internationella människorättsgrupper bara dagar före det stora G8-mötet.

Det är svårt att tolka vad det här uttalandet från Putin egentligen betyder. Var det bara ett försök att mildra den kritik som väntas inom kort, eller finns det något större allvar och handling bakom dessa ord? Det får den närmaste framtiden utvisa.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".