Kebnekaise är ett stort mål för fjällturisterna.

Granskning ska göra fjällturismen säkrare

Nu börjar sommarturisterna strömma till fjällen. Samtidigt utreder Konsumentverket fjällsäkerheten och vilka som ska få guida turister i högalpin terräng.

I Sverige krävs idag ingen utbildning för att ta upp turister på vare sig fjäll eller glaciärer, något det är lag på i flera andra länder i Europa.

– Fler och fler söker sig ju till upplevelserelaterad turism, man vill ha lite äventyr. Då är det också naturligt att man ser till att det finns en säkerhet i de tjänster som erbjuds, säger Mikael Mannberg, jurist på Konsumentverket.

Kritiserades efter olycka
Till Kebnekaise fjällstation väster om Kiruna väntas drygt 10 000 turister komma i sommar. Det är en av Sveriges mest välbesökta platser i fjällvärlden.

Just Kebnekaise fjällstation har Konsumentverket riktat hård kritik mot.

För fem somrar sedan dog en ung man under en glaciärkurs där, och sedan dess har Konsumentverket blivit medvetet om att upplevelseindustrin är en produkt som kräver förhöjd säkerhet.

– Även tjänster ska ju vara säkra. Från verkets sida har man inte arbetat så mycket med tjänsteområdet tidigare, säger Mikael Mannberg.

Större krav i Frankrike
Idag är bergsguide ett yrke som inte är reglerat i Sverige, till skillnad från i Frankrike där det krävs lång utbildning och examensbevis för att leda grupper på fjället.

Svenska Bergsguideorganisationen, SBO, välkomnar Konsumentverkets utredning.

– Kunden vet ju vem han anlitar om man har en testad och godkänd guide som har genomgått utbildningen och sållningen. Kraven är ju ganska höga, så man kan tillhandahålla både ett säkert och trevligt upplägg. Går man med någon som inte är utbildad och examinerad vet man ju inte vad man köper, säger Mikael Amlert, auktoriserad bergsguide i Kiruna.

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".