Kd:s riksting undvek svåra frågor

Kristdemokraterna har avslutat sitt riksting i Göteborg. De senaste opinionsundersökningarna visar att partiet inte längre ligger farligt nära fyraprocentspärren. Med det i ryggen försökte Göran Hägglund peppa partivännerna inför det viktiga valarbetet.

– Jag lovar att göra precis allt vad jag kan göra, och jag litar på att du gör allt som du kan för att skapa ett nytt Sverige, ett Sverige där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter. Med detta, till sist, förklarar jag årets riksting avslutat, sa Göran Hägglund i sitt avslutande tal.

Kristdemokraternas riksting är slut och ombuden åker hem. Rikstinget 2006 kan gå till historien som det med minst kontroversiella frågor på agendan.

Tyst om partidelare
Homosexuellas rättigheter och EU, som ju är en fråga som delar partiet, har inte nämnts under de tre dagarna i Göteborg.

Men partiets EU-parlamentariker Anders Wijkman var väldigt hård i sin kritik mot hur det egna partiet och den borgerliga alliansen hanterade miljöfrågorna.

Partiledaren fick också kritik av Ebba Lindsö, partiets nye partistyrelseledamot och före detta vd för Svenskt näringsliv, för sina angrepp på näringslivstoppar som Hägglund i sitt tal i torsdags kallade för giriga och oansvariga.

Nej till kommunal polis
Det stora nederlaget för partistyrelsen, frågan som inte gick partistyrelsens väg, var den om kommunal polis, som Göran Hägglund själv initierat.

Men nu är det över och trots motgångarna verkar partiledaren Göran Hägglund ganska nöjd.

Opinionsundersökningarna har den senaste tiden gått kristdemokraternas väg. Nu ligger partiet runt 5 procent.

I förra valet fick Kristdemokraterna 9,1 procent av rösterna. Det var då en besvikelse eftersom partiet backade från närmare 12 procent.

Svensson tror på Hägglund
Alf Svensson som då var partiledare tror att det går att komma tillbaka dit, även utan honom.

– Det är klart, alla är ju optimister. Före detta partiledare ska ju inte säga någonting annat. Men jag tror ärligt, absolut ärligt, att kristdemokraterna kan ta 15 procent i valet.

Du tror ärligt att Göran Hägglund skulle kunna slå dig?

– Det tror jag. Jag är helt övertygad om att han kan slå mig, säger Alf Svensson

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".