Bomben exploderade på marknaden under morgonen.

Sadrstaden i Bagdad drabbad av ny bomb

Över 65 människor dödades och mer än 100 skadades då en bilbomb exploderade på en marknadsplats i Bagdad på lördagen. Det här är den allvarligaste gerillaattacken i Irak på tre månader.

Det var än en gång den tätbefolkade shiamuslimska slumstadsdelen Sadrstaden i Bagdad som drabbades när en mindre lastbil full med sprängmedel exploderade på den välbesökta marknaden.

Fordonet gick i luften när en polispatrull passerade, men nästan alla dödsoffer och skadade är civila och den mycket kraftiga bomben ödelade stora delar av marknaden och ytterligare ett tjugotal bilar i närheten sattes i brand.

Stenkastning mot soldater
Amerikansk militär som anlände strax efter explosionen utsattes för stenkastning och tvingades ge sig av igen.

Allt fler irakier ser de utländska soldaterna som den verkliga orsaken till allt våld och lidande i landet efter diktatorn Saddam Husseins fall våren 2003.

Sadrstaden är ett starkt fäste för den USA-fientlige shialedaren Muqtada al-Sadr och han hotar nu att låta sin egen milis, den så kallade Mahdiarmén, jaga bort de irakiska säkerhetsstyrkorna och själv ta över bevakningen av Sadrstaden.

För tre veckor sedan inleddes en brett upplagd kampanj för bättre säkerhet i Bagdad och 40 000 utländska och irakiska soldater och poliser skickades ut på gatorna för att stoppa våldet.

Men enligt nyhetsbyrån Reuters, som citerar en amerikansk arméöverste, har attackerna bara ökat sedan den här säkerhetskampanjen inleddes.

Premiärminister Nuri al-Malikis nyss lanserade program för nationell försoning har inte fått en särskilt bra start.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".