Kollektivtrafiken är beredd på attentat

Terrorattackerna mot Londons kollektivtrafik för ett år sedan har ökat säkerhetstänkandet även i svenska trafiksystem.

Idag finns en medvetenhet om att attentat kan inträffa var som helst, säger biträdande stadsdirektören i Stockholm Gunnar Söderholm.

– Med en sådan här jättestor attack kommer både statliga och kommunala och landstingskommunala myndigheter att vara involverade. Där tror jag att det finns en helt annan beredskap nu för att förstå vilka samhällsbehov som kommer att förebygga, säger biträdande stadsdirektören i Stockholm, Gunnar Söderholm.

Fyra bomber skakade London
Det var morgonrusning den 7 juli i London för ett år sen. På mindre än en timme smällde fyra bomber, tre i tunnelbanan och en på en buss, med döda och skadade människor som följd.

Steve Burton, som är ansvarig för säkerheten i Londons kollektivtrafik, säger att de är mestadels nöjda med sitt jobb. Dagen efter terrorbombningarna rullade bussarna och stora delar av tunnelbanan igen.

Svårt att informera
Särskilt två erfarenheter har dragits efter attackerna. För det första måste det finnas ett pålitligt kommunikationssystem utöver mobiltelefoner, som lätt slås ut när alla människor försöker nå varandra. Samarbetet med medierna måste också bli bättre eftersom det är därifrån folk får information om vad som händer.

Det går att öva på tänkbara scenarier, säger Steve Burton, men det går inte att förutse vad som ska hända.

– Du kommer aldrig någonsin att kunna föreställa dig varje möjligt scenario. Du kan planera för vad som skulle behöva göras om en bomb exploderade i tunnelbanan, säger Steve Burton.

Att komma fram till fem eller sex tänkbara katastrofscenarier och sen öva på dem, det är så man får jobba, säger han.

Stockholms stads Gunnar Söderholm menar att svenska myndigheter måste ta till sig kunskapen om hur man informerar när informationssystem slås ut, särskilt hur man når fram med information till personalen i kollektivtrafiken som ofta är först på plats vid en olycka eller en terrorattack.

Svårt att förbereda sig
Chandra som jobbar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana säger att de inte fått någon särskild utbildning efter attentaten i London, men hon tror ändå att de blir mer och mer förberedda.

– Vi har fått fylla i enkäter om våld och hot och sådant. Men att folk ska komma med bomber, det kan ingen vara förberedd på, säger hon.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".