Amnesty kritiserar statliga bolag

Svenska staten riskerar att kränka de mänskliga rättigheterna genom sina egna bolag, konstaterar svenska Amnesty. Staten och Telia Sonera får kritik för att man inte vet hur de mänskliga rättigheterna respekteras inom företagets samarbete med länder i Centralasien.

– Som det är idag är de exponerade mot risken att bli medansvariga för kränkningar där en repressiv regering till exempel använder sig av informationsteknologi för att till exempel spionera på sina medborgare, säger Filippa Bergin på Amnesty.

I den nyaste rapporten skriver Amnesty att Telia Sonera har gjort en bra ansats till att se över hur de mänskliga rättigheterna beaktas i alla affärer, men att man inte har kommit så långt på vägen.

Kräver kontroll
Riskerna för kränkningar är särskilt stora i företagets affärer i Centralasien; i Kazakstan, Azerbajdzjan, Moldavien, Georgien och Ryssland, där brotten mot de mänskliga rättigheterna är vanliga.

Amnesty anser att staten omedelbart ska försäkra sig om att Telia Sonera, och därigenom den svenska staten, inte bryter mot mänskliga rättigheter genom Telia Soneras verksamhet.

De mänskliga rättigheterna bör värnas i alla led, anser Telia Soneras kommunikationsdirektör Mikael Kongstad.

– Jag tycker det är viktigt att alla som är inblandade i företagande idag tar de frågor som handlar om företagets sociala ansvar på allvar. Det viktiga är att man ständigt bevakar de här frågorna så att man kan konstatera om de här riskerna finns och i sådana fall hantera dem, säger han.

Tar inte sitt ansvar
Amnesty i Sverige har granskat statens styrning av arbetet kring de mänskliga rättigheterna i fem statliga bolag; Nordea, Sveaskog, LKAB, Svensk exportkredit och nu senast Telia Sonera. Amnesty konstaterar att staten inte tar sitt ägaransvar.

Genom undertecknandet av ett antal internationella konventioner kring mänskliga rättigheter har Sverige förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna också på hemmaplan.

Staten har valt form
Men staten ställer inga krav på sina egna bolag om att respektera de mänskliga rättigheterna i kärnverksamheten. Man har heller ingen systematisk uppföljning eller kontroll av bolagens verksamhet från människorättsvinkel. Istället lägger staten ansvaret på bolagens styrelser.

– Man kan inte leja ut sitt eget ansvar som stat att inte kränka mänskliga rättigheter. Sedan råkar det vara sant enligt aktiebolagslagen att styrelsen är ansvarig, men det är ju staten som har valt att ha sina innehav i aktiebolagsform, säger Filippa Bergin.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".