Kofi Annan hoppas få hjälpa.

Annan trycker på om FN-hjälp till Darfur

Konflikten i Darfur i Sudan ligger högst på dagordningen under Afrikanska unionens möte som pågår i Gambia.

På mötet finns också FN-chefen Kofi Annan som ska försöka övertala Sudans president att släppa in FN:s fredsbevarande styrkor.

FN-chefen kallar konflikten i Darfur för en av de värsta mardrömmarna i nutidshistorien. På Afrikanska unionens tvådagarsmöte i Gambias huvudstad Banjul sa han också att tiden rinner ut för konflikterna i Darfur, Elfenbenskusten, Somalia och norra Uganda och att de är långt ifrån en lösning.

Under dagen har Kofi Annan haft möte med Sudans president Omar al-Bashir i ett försök att övertala denne att släppa in FN:s fredsbevarande styrkor i landet.

Stöd från flera
Kofi Annan har stöd från flera afrikanska ledare, men utan medgivande från al-Bashir är det högst osäkert vad som händer när Afrikanska unionen av ekonomiska skäl drar tillbaka sina fredsbevarande styrkor ifrån Darfur i september.

I det tre år långa inbördeskriget i Darfur-provinsen har mer än 300 000 människor dödats.

På mötet har man också fattat beslut om Tchads förre president Hissène Habré. Belgien har krävt att han ska utlämnas för brott mot mänskligheten, men Afrikanska unionen beslutade på söndagen att Hissène Habré ska ställas inför rätta i Senegal, där han lever sedan länge.

Chavez vill stärka banden
Irans president Mahmoud Ahmadinejad och Venezuelas president Hugo Chavez har varit gäster på Afrikanska unionens möte. Chavez uttryckte sina förhoppningar på förstärkta band mellan Afrika och Latinamerika om olja och finansiella frågor.

Ahmadinejad sa att de globala jättarna är oroliga över den tekniska utvecklingen i utvecklingsländerna och att de vill hålla tillbaka utvecklingen i dessa länder.

Margareta Svensson, Johannesburg
magareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".