Stort intresse för resor till Irak

Det är stort intresse för flygresor till Irak nu under sommaren. Från Sverige går fler direktflyg till de kurdiska delarna i norra Irak. Trots det oroliga läget i landet så är samtliga avgångar fullbokade, säger Anders Söderlind, på Online-airservice som sköter bokningarna på en av flyglinjerna.

– Vi är på gång att flyga väsentligt fler gånger i veckan. Vi har ju fullt på varenda avgång och har väntelistor, säger Anders Söderlind.

I dag har två svenska flygbolag direktlinjer från Sverige till de kurdiska delarna i norra Irak.

Det är så mycket bokningar att det redan under sommaren planeras för fler avgångar i veckan till städerna Erbil och Sulaymaniyah.

Samma trend i övriga Europa
I övriga Europa har det också startat nya flyglinjer till norra Irak från bland annat Tyskland och Holland.

Förut har vägen till gått via grannländerna, men det har varit en svår resa särskilt att passera via turkiska gränsen, säger Hassan Mirza, som för första gången tar flyget.

– Tidigare fick vi flyga via Turkiet och Syrien, vi förlorade tid på flera dagar. Nu kan jag enkelt åka fram och tillbaka, säger Hassan Mirza.

Vad betyder det att det finns en direktlinje?

– Det betyder väldigt mycket, det är en väldig frihet. Kurdistan är öppen för världen.

Utrikesdepartementet avråder helt från att resa till södra Irak, och från icke nödvändiga resor till provinserna Dohuk, Erbil och Sulaymaniyah i norra Irak.

Försäkringarna dyra
Eftersom Irak klassas som krigszon är försäkringarna höga för flyget och passagerarna.

De flesta resenärerna stannar i de lugnare kurdiska delarna, men några fortsätter vidare till Bagdad, med buss, bil eller flyg, en resa med stora risker.

Men trots dagliga rapporter om bomber, och kidnappningar, så tänker Jomana Abdul Jalil åka till Bagdad.

– Jag riskerar mitt liv för att åka dit. Eftersom vi ser vad som händer får jag en känsla av att jag måste hjälpa till och åka dit, säger hon.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".