Göran Persson levererade vallöften i Almedalen.

Löften och påhopp i Perssons tal

Uppdaterad 05:15
Det gröna folkhemmet, äldreomsorgen, solidaritet och den stundande hårda valrörelsen var det statsminister Göran Persson talade om när han på söndagskvällen var först ut bland partiledarna att hålla tal under Almedalsveckan i Visby.

Ett hav av rödklädda ssu:are började sjunga och dansa med till ”Åh vilken karl”. Och Göran Persson såg väldigt nöjd ut där han letade sig fram genom den stora publiken fram till scen.

Miljön en central fråga
Han inledde talet med miljöproblemen och det gröna folkhemmet, medveten om algblomningen i havet en bit därifrån och om Östersjöns status.

– Klarar vi inte av det här, blir allt annat meningslöst. Varför ska, ja om inte våra barn har någon luft att andas som är ren, om inte vattnet går att dricka, om människor drivs på flykt världen över för att klimatet fördärvas, då blir allt annat vi ägnar oss åt både futtigt och kortsiktigt, sa Göran Persson.

Men Göran Persson höll också fram möjligheterna utvecklingen av miljövänliga alternativ ger för framtida svenska jobb, och nämnde som exempel Volvos miljöbilar.

I sitt tal försvarade han också välfärdssystemen och upprepade vallöftena från lördagen om höjt bostadstillägg till förtidspensionärer och att låta de över 58 i hemtjänsten få bli mentorer åt nyanställda, för att bland annat avlasta tunga lyft dom sista åren fram till pension. 

Till attack mot de borgerliga partierna
Han gick också hårt åt de borgerliga partiernas politik om att sänka ersättningarna till sjuka och arbetslösa.

– Vi kommer aldrig i dessa goda tider, såsom den borgerliga alliansen vill, börja på att montera ned den ena delen av detta system, nämligen det som handlar om arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och förtidspension och föräldraförsäkring. Aldrig, där blir det politisk strid.

Göran Perssons angrepp på de borgerliga gillades bland åhörarna på söndag kväll, först recenserade han moderaternas politik.

– Extreme makeover, som det heter.

Sedan liknade han Maud Olofsson vid en tidigare moderatledare.

– Samma enkla politiska filosofi. Det sossarna är emot är vi för och det sossarna är för är vi emot. Det var Gösta Bomans och det är idag Maud Olofsson. Det är tragiskt, sa Persson.

Uppmuntrade valarbetarna
Det var fullpackat i Almedalen när Göran Persson höll sitt tal på söndagskvällen och det märktes att partiet mobiliserat, men Persson avrundade ändå med att peppa massorna ytterligare.

– Den kommande valrörelsen blir hårdare än någonsin, och varenda människas insats för vår sak kommer att kunna vara avgörande, sa han.

Mari Forsblad
mari.forsblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".