Torsken är åter hotad.

Sverige vill stoppa torskfiske i Östersjön

Sverige gör nya försök att stoppa torskfisket i östra Östersjön och Kattegatt. Efter ännu en larmsignal från det internationella havsforskningsrådet lägger jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist fram ett nytt program för att övertala övriga EU-länder att begränsa utfiskningen av torsken.

– Vi är i ett allvarligt läge och vi måste vidta radikala åtgärder för att kunna rädda bestånden, för att kunna få en lönsam fiskenäring i framtiden och för att också kunna äta fisk, ha fisk på middagsbordet, säger hon.

Tidigare svenska försök har misslyckats
Sverige har tidigare förlorat flera strider i EU om att kraftigt begränsa torskfisket i Östersjön.

När fiskekvoterna för 2006 skulle förhandlas fick Sverige inget gehör för kraven på lägre fiskekvoter och färre antal dagar som fiskarna får fiska.

Nya larmsignaler om fiskbeståndet
Nu ser vi resultatet av beslutet om en fiskekvot på 49 000 ton i östra Östersjön, menar Ann-Kristin Nykvist.

Internationella havsforskningsrådet säger nu att ingen torsk alls bör fiskas i östra beståndet och Ann-Kristin Nykvist hoppas att de nya larmsignaler ska övertyga de andra EU-länderna.

– Jag tänker inte ge mig, jag måste gå vidare med att övertala mina kollegor inom EU.

Vad talar för att EU-länder skulle lyssna mer på Sverige den här gången, när Sverige inte har lyckats tidigare?

– Vi har fått en biologisk rådgivning, som är väldigt alarmerande, och det är klart att risken för en kollaps av fisket finns där. Jag menar att det finns väldigt starka argument och vi tänker paketera dem på ett sådant sätt att det tydligt framgår vad alternativen är, säger hon.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".