Enighet om nytt tyskt sjukvårdssystem

Regeringskoalitionen i Tyskland har kommit ett steg på vägen i sina strävanden att reformera ett av världens dyraste sjukförsäkringssystem.

Det har inte gått en dag utan att ett nytt förslag har presenterats. Regeringskoalitionen i Berlin har förhandlat i månader om det dyra och ineffektiva tyska sjukförsäkringssystemet.

Tyskarna äter tabletter, opereras, röntgas och undersöks i en omfattning som inga andra européer.

Enorma underskott i systemet
Men blir de friskare? Nej, säger de många kritikerna till ett system som sedan 1970-talet svällt okontrollerat och som nu går med enorma underskott.

En förklaring tillunderskotten är att ingen i vårdkedjan har något kostnadsansvar. Tvärtom, ju mer sjukvård en patient konsumerar, desto mer tjänar de självständiga vårdgivarna.

I nattens uppgörelse tillförs nya miljarder skattevägen plus att avgiften för sjukförsäkringen höjs. Alla detaljer är inte kända än och förhandlingarna ska fortsätta, men detta är en lösning som bara är ett första litet steg.

Alla vill spara pengar
Förbundskansler Angela Merkel ville egentligen införa ett helt nytt system med konkurrens och ett större personligt ansvar för den personliga hälsan för få ned kostnaderna. Även hennes koalitionspartner socialdemokraterna vill spara.

Men de båda partierna har i grunden så olika syn på hur sjukvården ska förändras, att den stora reformen till slut blir en begränsad kompromiss.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".