Winnie Mandela inför rätta

På måndagen inleddes rättegången mot Winnie Madikizela-Mandela, ex-hustru till Sydafrikas förre president Nelson Mandela. De 85 åtalspunkterna gäller bland annat bedrägeri och stöld.
Winnie Madikizela-Mandela anklagas för att tillsammans med en kumpan ha lurat till sig nästan en miljon kronor från en bank. Enligt åklagaren har paret fått banken att bevilja lån till påhittade medlemmar i ANC:s kvinnoförbund, som fortfarande leds av Winnie Madikizela-Mandela. Karriär kantad av skandaler Det här är bara den senaste i en rad av skandaler som svärtar ned bilden av kvinnan som en gång symboliserade kampen mot apartheid, medan hennes man var politisk fånge. Winnie Madikizela-Mandela har tidigare dömts för inblandning i kidnappningen av en 14-årige pojke, som hittades mördad i närheten av hennes hem i Soweto. För en tid sedan tvingades hon även redogöra för hur hon varje månad kan göra av med mer än tre gånger så mycket pengar som hon tjänar som ledamot i det sydafrikanska parlametet. Hon hävdade då att hennes extravaganta leverne möjliggörs av gåvor och pengadonationer. Till rättegången i Pretoria anlände Winnie Madikizela-Mandela i en silverfärgad Mercedes-limousin, åtföljd av fyra livvakter. Populär mot alla odds Trots alla anklagelser, och trots att Nelson Mandela själv sparkade henne ur sin regering 1995, ser många sydafrikaner fortfarande Winnie Madikizela-Mandela som de fattigas förkämpe, och hon har själv sagt att hon inte tänker ge upp ordförandeskapet i ANC:s kvinnoförbund, vad som än händer.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".