Nästa avtalsrörelse fråga för Riksbanken

Det var en enig direktion i Riksbanken som beslutade att höja reporäntan till 2,25 procent vid det penningpolitiska mötet den 19 juni. Det visar protokollet från mötet som offentliggjordes på måndagen.

Två av riksbanksdirektörerna börjar nu också tala om den kommande avtalsrörelsen och vad den kan innebära i form av höga lönekrav.

Det är alltså inte längre enbart hushållens skuldsättning och stigande huspriser och allt högre energipriser som Riksbankens direktion håller ett vakande öga på för att hålla inflationen i schack.

Inflationen hålls tillbaka
Den svenska inflationen är i mycket en inhemskt lagad inflation och inflationen hålls faktiskt tillbaka av att priserna på importerade varor stiger ganska lite. Enligt Riksbankens resonemang ökar den inhemska inflationen ganska snabbt framöver.

Vid den diskussion i direktionen som nu alltså är offentlig diskuterade två av de sex ledamöterna, man får aldrig reda på vem som sagt vad eftersom dom framträder anonymt i protokollet, om betydelsen av att produktivitetstillväxten har dämpats samtidigt som timlönekostnaderna har stigit något snabbare.

”Utvecklingen måste följas noga”
Den ena ledamoten pekade på sambandet mellan högre löneökningar och snabbt stigande sysselsättning, stigande inflation och inflationsförväntningar samt goda vinster i företagen.

Samtidigt ska avtalen på huvuddelen av arbetsmarknaden omförhandlas nästa år. Utvecklingen på arbetsmarknads-området måste följas noggrant, ansåg ledamoten.

Avtalsrörelsen kastar sin skugga
En annan ledamot sa att det inte är särskilt stor sannolikhet att inflationen skulle stiga speciellt mycket på grund av förhållandena på arbetsmarknaden.

Samtidigt kan det förstås inte uteslutas att det uppstår flaskhalsar i vissa sektorer, vilket kan få effekter på avtalsförhandlingarna, menade ledamoten.

Man kan säga att avtalsrörelsen 2007-2008 nu kastar sin skugga även in i Riksbankens direktionsrum.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".