Sveriges detaljhandel ökar mest i världen

Det mesta ser ljust ut i den svenska ekonomin, enligt Handelns Utredningsinstitut, HUI, som presenterade sin konjunkturprognos för 2006 och 2007 på måndagen. Framför allt detaljhandeln har fått en stark tillväxt.

 

Men mycket av den starka konjunkturutvecklingen förklaras av att världsekonomin är inne i en ovanligt gynnsam tillväxtperiod.

– Den globala konjunkturen pekar också uppåt i alla viktiga handelsregioner, säger Carl Eckerdal, som är analytiker på HUI.

– Sverige är en liten spelare och påverkas av detta, vilket leder till att industrin och hushållen har det ganska bra just nu.

HUI har underskattat kraften i den rådande konjunkturuppgången. Sveriges export och bruttoinvesteringar har ökat ordentligt under årets första kvartal. Den privata konsumtionen beräknas också få en gynnsam utveckling under 2006 och 2007, om inte bostadsräntorna stiger allt för mycket.

– Inflationen, räntan och sysselsättningen är de viktiga bitarna tillsammans med bidragsdelen. Taken i föräldraförsäkring och sjukförsäkring skrivs upp nu vilket gör att grupper som är konsumtionsbenägna får det bättre. Det här gynnar den totala konsumtionen i landet.

Detaljhandeln har ökat kraftigt, säger Carl Eckerdal.

– I april hade vi en tvåsiffrig uppgång som slog hela världen. Skulle vi ha en tävling i tillväxt av detaljhandel så leder vi ligan just nu, säger Eckerdal.

Jonas Engmark
konas.engmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".