Motstånd mot AU-trupper till Somalia

Afrikanska unionen, AU, har beslutat att skicka trupper till Somalia för att stödja den provisoriska regeringen. Men de islamiska domstolar som kontrollerar huvudstaden och stora delar av Somalia vill inte se några utländska trupper i landet.

Shane Quinn, forskare på Liv- och fredinstitutet, anser att Somalia behöver stöd utifrån men tvivlar på att det går att skicka trupper just nu.

– Jag tror att det är ett problem i sig att skicka in trupper. Från den nya regeringens sida tycker de att det stöder deras insats, från islamiska domstolarnas sida är det ingen bra lösning, för de vill ha somaliska lösningar på somaliska problem, säger han.

Ingen kontroll över landet
Beslutet på den afrikanska samarbetsorganisationens möte är ett stöd till den provisoriska regeringen, en allians av USA-stödda krigsherrar som bildades för att motverka de islamistiska krafterna. Men regeringen är svag och har inte kontroll över landet.

Efter hårda strider i maj och början av juni drevs alliansen ut ur Mogadishu och finns nu i staden Baidoa, 25 mil från huvudstaden. Runt Baidoa finns redan etiopiska soldater som ett stöd till den svaga regeringen.

Afrikanska unionens beslut talar om att skicka fredsbevarande trupper, men inte hur många eller när det ska ske, och frågan är om det finns någon fred att bevara.

Spänt lugn råder
Sedan islamisterna drev ut övergångsregeringen från huvudstaden råder ett spänt lugn men det är fortfarande vapnen som styr och någon överenskommelse om eld upphör finns inte.

Parterna har dock börjat förhandla och nya fredssamtal ska hållas senare i juli i Sudan.

Nödvändigt första steg
Shane Quinn som forskar om utvecklingen i Somalia på Liv- och fredinstitutet, ser detta som ett nödvändigt första steg för att finna någon slags lösning på krisen i Somalia, som inte har haft någon fungerande regering sedan början av 1990-talet.

– I realiteten har de islamiska domstolarna varit erkända av den nya regeringen och den nya regeringens legitimitet har varit erkänd av de islamiska domstolarna, så vi får se vad som händer i Khartoum den 15 juli, säger Shane Quinn.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".