Regeringen föreslår ny lärlingsutbildning

Skolminister Ibrahim Baylan vill starta en gymnasial lärlingsutbildning i stor skala ute på svenska företag där eleverna på sikt också ska undervisas i både engelska och matematik.

De ungdomar som vill sluta skolan efter nian eller inte går ut gymnasiet ska kunna gå en lärlingsutbildning i ett företag i stället.

Skolministern tänker sig försök i höst och fortsättning i stor ska ett år senare. Företagen skulle i större omfattning än idag ordna yrkesutbildning och även undervisa i kärnämnena.

Kan gälla 5 000 elever
Det kan gälla 5 000 elever som skulle kunna gå den här utbildningen på sikt, enligt Baylan.

– Jag tror att vi måste se oss om efter en ny modell där man har ett entreprenadsförhållande med ett företag där man helt enkelt ställer upp ett antal krav på vad man kräver i form av utbildning för eleverna och samtidigt är beredd att betala en slant för det för att få den kvalitet man vill ha, säger han.

Ser du någon komplikation med att utbildningen i större omfattning än just själva yrket skulle ske utanför den generella skolan?

– Nej, inte så länge det handlar om en bred gymnasial utbildning. Men jag tror att om man skulle gå tillbaka till den typen av väldigt smala utbildningar vi hade förr i tiden med tvååriga gymnasiala yrkesutbildningar då skulle jag se komplikationer. Men om det handlar om som jag vill en bred gymnasial lärlingsutbildning så ser jag inte några större svårigheter med det.

LO kritiserar förslaget
LO:s näringspolitiska chef Iréne Wennemo säger att det här förslaget inte är något som LO slagits för. Hon tror det blir svårt att hitta företag, särskilt bland de små, som kan ta emot lärlingar.

– Jag tror att man kan lägga ut vissa delar utan några större problem, men det som är problemet är just kärnämnesundervisningen. Där måste vi verkligen bygga in kontrollmekanismer att den håller tillräckligt bra kvalitet. De verktygen finns inte ännu. Det finns på sina håll goda exempel där det fungerar, men att expandera detta snabbt tror jag kan vara komplicerat, säger hon.

LO vill satsa på existerande utbildning
LO tycker att pengarna hellre skulle läggas på den yrkesförberedande utbildning som redan finns på gymnasiet.

En utbyggnad där och högre kvalitet skulle locka fler och ge bättre utsikter att få arbete, tror Wennemo.

I det här ljuset har LO varit och är skeptisk till regeringens snabba utbyggnad av högskolan när det fattas folk i hantverksyrken inte minst i industrin.

På måndagen tonade Baylan ner målet att hälften av gymnasieeleverna ska gå vidare till högskolan. Det målet får man se på sikt, sa han.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".