Misstänkt krigsförbrytare gripen i Bosnien

Miroslav Deronjic, som greps av internationella styrkor, anklagas för att ha beordrat mordet på 60 invånare i en muslimsk by nära Srebrenica 1992. Så snart som möjligt kommer han att ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag.
Den 9 maj 1992 stormade bosnienserbiska styrkor den lilla muslimska byn Glogova i östra Bosnien alldeles intill gränsen till Serbien. Byn brändes ner och 60 invånare dödades, resten fördrevs. Ordern till attacken ska ha getts av Miroslav Deronjic, som då var bosnienserbiskt befälhavare i området. Greps i sitt hem I söndags eftermiddag lyckades de natoledda sfor-styrkorna gripa Deronjic i sitt hem i huvudorten Bratunac. Han kommer nu så snart som möjligt att flygas till krigsförbrytartribunalen i Haag i Holland. Han är misstänkt för delaktighet i en rad krigsförbrytelser under första halvan av nittiotalet, inte minst massakern på omkring åtta tusen muslimska män och pojkar i Srebrenica sommaren 1995. Högtidlighållande av massakern Gripandet av Miroslav Deronjic sammanträffar nu med högtidlighållandet av att det är sju år sedan massakern i Srebrenica, det värsta massmordet i Europa sedan andra världskriget.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".