Hård palestinsk kritik mot Arafat

Är den omstridda ommöbleringen av den palestinska säkerhetsapparten i själva verket ett tecken på att President Yasser Arafat har förlorat greppet? I dag förklarar höga israeliska militärer att Arafat är borta inom ett halvår.
President Yassir Arafats reformering av sin säkerhetsapparat fortsätter att väcka undran. Tolv nya chefer för olika delar av säkerhetsapparaten ska sparkas, men för flera av dem som tidigare fått avsked kommer olika nya bud. ''Önsketänkande'' Senast gäller det den av Israel efterlyste chefen för militära säkerhetstjänsten på västbanken, Tafik Tirawi. En av israeliska parlamentets ledamöter, arablistans Ahmed Tibi, hävdar nu att allt är ett önsketänkande från Israel eller från någon på den palestinska sidan, ett planterat rykte helt enkelt. Tibi var tidigare rådgivare till Arafat. Klart är att Tirawi inte sparkats särskilt långt, eftersom en av hans underordnade utsetts till efterträdare, och i praktiken betyder det att Tirawi kan fortsätta styra. Tirawi var tidigare väl sedd i Israel men hans rykte fläckades när han påstods ha försett palestinska terrorceller med vapen. Arafat påstås nu vara på väg att avskeda fler höga chefer, bland dem hans egen farbror Moussa, chef för den militära säkerhetstjänsten i Gaza, detta på grund av starka påtryckningar från Egypten. Samtidigt som rykten om olika ommöbleringar läcker ut och sedan förnekas, växer den offentliga palestinska kritiken mot Arafat. En av veteranerna inom Arafats Fatah anklagar nu sin forne vän för att sprida korruption och instabilitet vart han än kommer. ''Arafat slut'' Och nu säger höga militärer i den israeliska säkerhetstjänsten att Arafat är uträknad. Israel behöver inte bry sig om eller försöka få bort den palestinske presidenten, för den interna kritiken är så stor att om mindre än ett halvår är Arafats tid ute. Det påstår höga militärer i dagstidningen H'aaretz i dag.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".