Ingen enighet om heltidslagen

Regeringens förslag om att alla ska ha rätt till heltid drar ut på tiden. Frågan är känslig i valrörelsen eftersom många deltidsanställda kvinnor känner sig svikna av den socialdemokratiska regeringen.

Regeringen och vänsterpartiet är överens om ett förslag till en heltidslag men miljöpartiet säger sig inte kunna ge besked förrän efter semestrarna.

– De har väl fingret i luften och känner lite vart vindarna är. Det finns andra uppfattningar i samhället som ser på om det behövs en lagstiftning eller inte, säger kommunminister Sven-Erik Österberg.

Motstånd från arbetsgivare
Det finns ett motstånd från arbetsgivarna mot förslaget, att ge deltidsanställda vikarier heltidstjänst om de arbetat på samma ställe i tre år är dyrt.

Enligt LO finns det 130 000 deltidsarbetande LO-medlemmar som vill jobba heltid. Det är väljare som är viktiga för socialdemokraterna i valet.

Vänsterpartiet står bakom det förslag regeringen tog fram i slutet av maj, men partiet är inte berett till några justeringar i den riktning som miljöpartiet vill. Nämligen ett undantag för småföretagen.

Vänsterpartiet och LO ser det här som en jämlikhetsfråga och litar inte på miljöpartiet som gjorde upp med de borgerliga om ändrade turordningsregler för småföretag.

Kommunals ordförande vill inte vänta
Kommunals ordförande Ylva Thörn deltog i seminariet ”Den dyra deltiden” på måndagen och vill inte vänta längre.

– Jag tycker att det är sorgligt att man från miljöpartiets sida inte är beredd att satsa på kvinnors arbetsmarkand. Det här är en av de största jämställdhetsformer som finns i modern tid just nu. Men samtidigt har jag goda förhoppningar om att vi får se ett lagförslag innan sommaren är slut, säger hon

Egentligen är det arbetslivsminister Hans Karlsson som sköter förhandlingarna om förslaget till heltidslag, men han deltog inte på måndagens seminarium i Visby, trots att han är i staden.

Känslig fråga
Kanske är frågan för känslig att kommentera just nu, han avböjde också medverkan i Ekot. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kan inte lova någonting.

– Vi är eniga om att det är småföretagarna som ska lösa mycket av problemen på jobben i framtiden, och då gäller det att inte slå undan benen för dem.

– Men jag tror att det skulle vara möjligt att hitta en lösning på det här, men jag tror också att man måste vara beredd på en viss flexibilitet när det gäller småföretagarna, säger han.

Hinner ni bli färdiga före valet?

– Det kan inte jag lova, det viktiga är att det blir ett bra förslag som kommer.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".