Farmacevtförbundet anmäler Apoteket

Apotekets registrering av personalens arbete kommer att bli ett fall för Datainspektionen. Fackförbundet Sveriges Farmacevtförbund anser att registreringen är kränkande och har nu beslutat att anmäla arbetsgivaren.

– Allt som de anställda gör registreras i datorsystem. Alla försäljningar och allt som händer kommer in som koder och kan sedan datorbehandlas, och det är där vi tycker att felet är begånget, säger Camilla Frankelius, biträdande förbundsdirektör vid Sveriges Farmacevtförbund.

Apotekets nya datorsystem registrerar hur många recept varje apoteksanställd expedierar. Enligt arbetsgivaren ska systemet bara användas för uppföljning av verksamheten.

Kan ha använts vid lönetillsättning
Men facket, Sveriges Farmacevtförbund, hävdar att uppgifterna om hur snabbt olika personer jobbar i flera fall har använts som argument vid både lönediskussioner och tjänstetillsättningar. Därför har Sveriges Farmacevtförbund nu beslutat att anmäla arbetsgivaren till Datainspektionen.

– Ett statligt företag bör ju sköta det här bättre och hålla sig till de regler som finns. Vi anser att det här ett brott mot personuppgiftslagen, säger Camilla Frankelius.

Enligt facket innebär registreringen av arbetsprestationerna en kränkning av den personliga integriteten. Men Camilla Frankelius säger att Apotekets kontroll av personalens arbetstakt också sätter patientsäkerheten på spel.

Om apotekspersonalen pressas till att jobba snabbare ökar också risken för allvarliga misstag i läkemedelshanteringen. 

Apoteket håller inte med
Thony Björk, Kommunikationsdirektör på Apoteket håller inte med om att patientsäkerheten skulle vara i fara.

– Vi ser precis tvärtom på den frågan. Det här ett led i kvalitetsarbetet, att säkerställa att expeditionerna görs på ett bra sätt och ett sätt att mäta är att det görs tillräckligt många expeditioner av medarbetare under en viss tidsperiod. Det är ett led i ökad patientsäkerhet.

– Har det sedan använts på ett annat sätt av chefer på apotek för att diskutera lönetillsättning så är det inte ett sätt som vi har lyft fram som en möjlig väg att gå, säger han.

Farmacevtförbundets anmälan kommer att skickas in inom kort. Om Datainspektionen anser att Apotekets registrering av personalen är ett brott mot personuppgiftslagen kan myndigheten förbjuda en fortsatt registrering och hota med vite.

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".